Brorfelde Observatorium

Nyt liv under stjernerne

Det aldrende stjerneobservatorium ved Brorfelde på Midtsjælland får nyt liv via en omfattende renovering. Schedio varetager projekt- og byggeledelse på vegne af Holbæk Kommune.

Både bygningerne, naturen og nattemørket er fredet ved Brorfelde Observatorium. Observatoriet er opført i perioden 1953-1964 af Københavns Universitet, og de historiske omgivelser har bl.a. dannet ramme om tv-julekalenderen Julestjerner i 2012. Men tiden har også sat sine spor. Derfor gik Holbæk Kommune med hjælp fra flere fonde for nogle år siden i gang med en større renovering af anlægget.

Schedio har med projekt- og byggeledelsesansvar styret processen med at ombygge og totalrenovere både fredede bygninger, anlæggets astronomiske værksted og flere af de særlige kupler, der bl.a. huser Danmarks største teleskop. En ny parkeringsplads, et nyt centralt jordvarmeanlæg og senest separat kloakering samt renoveret forsyningsanlæg og vandværk er også føjet til listen i Brorfelde. Lægger man hertil nye køkken- og spisefaciliteter samt værelser til overnatning har Brorfelde Observatorium på få år rykket sig markant mod at være et moderne naturvidenskabeligt oplevelsescenter.

Nye udstillinger er kommet til flere steder, og et særligt istids-aktivitetsområde er skudt op. Netop beliggenheden, landskabet og de fredede bygninger har haft betydning for Schedios arbejde.

”Når både bygninger, natur og selv nattemørket er fredet, og det hele ligger i landzone, så er myndighedsarbejdet indimellem ganske komplekst, og sagsbehandlingstiden kan være lang. Det skal vi kunne håndtere, samtidig med at vi stiller særlige krav til håndværkernes kompetencer. Vi arbejder kun i fagentrepriser, og det er godt, for det er specialiseret arbejde, og vi kan kun bruge dem, der er særligt dygtige. Heldigvis har vi et stort netværk at trække på, og det er altid en fornøjelse at møde håndværkerne herude. Det er et meget specielt sted med enestående rammer og forhold, og det skal kvaliteten af vores arbejde afspejle,” fortæller Schedios Esben Milling.

Fakta om projektet

Projektperiode2014 - 2018

YdelserBygherreprojektledelse, Byggeledelse, Projektledelse

KundeHolbæk Kommune

EntrepriseformTotalentreprise

Økonomisk rammeCa. 40 mio. DKK